Retroliv, pyssel och bloggning

Välkommen till Retroblogg.se! Att retrostilen är någonting som är populärt inom både inredning och mode finns de tingen som helst tvekan om. Det finns till och med magasin och tidningar som helt fokuserar på just retro och vintage, och de stilar och prylar som hör detta till. Man kan även märka det i till exempel inredningsprogram på TV, att retrostilen verkligen har kommit för att stanna.

Vad är egentligen retro?

Men vad är egentligen retro? Många väljer att förenkla uttrycket genom att säga att det relaterer till hur saker och ting var förr, men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. För att på riktigt vara retro bör det handla om någonting som tidigare varit populärt eller på mode, och som numer har blivit populärt igen. En annan sak som kännetecknar retro också, är att produkterna eller företeelsen kännetecknar eller kan härledas till en speciell tidsepok. Man kan helt enkelt känna igen att det handlar om 80-talet eller 50-talet bara genom att kolla på produkten.

Vintage kan vara ett bättre begrepp att slänga sig med i det lite mer förenklade sammanhanget.

Kvinna klädd i klassiska 50-talskläder och solglasögon, bakom ratten i en gammal amerikanare (bil).

Se upp för repro

En sak att hålla koll på är också att eftersom retro har blivit så populärt som det har blivit, så har många företag börjat tillverka produkter som efterliknar originalprodukterna. Vilket innebär att istället för att köpa en dyr originalaffisch från till exempel 50-talet, så kan man köpa en replika som ser snarlik ut och som är betydligt billigare. Man bör dock vara lite uppmärksam här så att det man köper inte har tillverkats med ett särskilt fokus på att efterlikna de klassiska retrosakerna, för att göra det omöjligt att skilja på original och nytillverkat, i detta fall handlar det om något som kallas repro. Detta är en förkortning av reproduktion, och brukar ses som väldigt allvarlig inom många hobbies som till exempel bland sådana som samlar på vintage Star Wars figurer eller vinylskivor och skivspelare.

Senaste blogginläggen