Retroblogg.se/Inred med glas

Inred med glas

När det kommer till det att inreda med glas, hur går det egentligen till och vad innebär det? De allra flesta tänker nog på fönster och fönsterglas, när man hör orden glas och inredning tillsammans, och det är så klart också viktiga glasdetaljer. För det är ju faktiskt så att alla bostäder, i princip helt utan några undantag, har fönster. Därför är det så klart också lätt att hitta det man vill ha när man ska skaffa fönster, utbudet är väldigt stort. Men det är inte fönster som är syftet med den här artikeln, det ämnet sparar vi på till en annan gång, utan om inredning inomhus med hjälp av glas. Glas kan faktiskt användas på väldigt många olika sätt för att piffa upp både hus och lägenheter, men tyvärr så nyttjas knepet alltför sällan. Vi vill därför försöka att inspirera dig lite granna, genom att peka på de olika saker som man kan göra.

Glasväggar

En eller flera glasväggar i en bostad kan kan göra underverk. Ett enkelt exempel är bostadens hall(ar). Hallar är ofta mörka och dystra, för det mesta utan några fönster. Genom att ersätta en av hallens väggar med en glasvägg, som då vetter mot ett rum som har tillgång till fönster, så kan man komma runt detta. Det är faktiskt också detta som är en av glasväggens främsta uppgifter, att göra bostaden ljusare. Den andra uppgiften är att bidra med en känsla av rymd och utrymme till bostaden.

Observera dock, att den insyn som en glasvägg ger inte alltid är av godo. En del rum vill man faktiskt ha avskärmade, som till exempel sovrum, medan andra vill vi bara ha avskärmade ibland. Som exempel på det sistnämnda, som man bara vill ha avskärmat ibland, kan köket nämnas. Det är inte alltid vi vill att det skall finnas insyn från matsalen till köket, särskilt inte om vi har gäster. Glasväggen in till köket är då helt enkelt inte ett så trevligt inslag, när gästerna kan se på när man ordnar och donar med maten.

Läcker glasvägg som släpper in ljus och skänker rymd.

Lösningar på insynsproblemet

Insynsproblemet kan dock lösas på många olika sätt. Ett permanent insynsskydd kan man t.ex. få genom en plastfilm, dvs. en plastfilm släpper igenom ljus men förhindrar insyn. Det kan faktiskt göras så att det ser riktigt snyggt ut. En annan metod är att sätta upp en skir vit gardin, som kan dras för vid behov.


Skrivet av Stina Nilsson

Skriv en kommentar