Retroblogg.se/Inredning med värme

Inredning med värme

Har ni någon gång funderat på det där med att inreda med hjälp av värme? Och nu menar vi faktiskt inte bildligt när vi säger värme, utan bokstavligt: inredning med VÄRME. Det vi tänker på är inte heller element, golvvärme eller liknande, även om det också kan ha sin plats. Särskilt golvvärme då, eftersom det faktiskt gör att man inte behöver de element som sällan är, ärligt talat, speciellt fina. Golvvärme är den typ av osynlig inredningsdetalj som kan göra stor skillnad just på grund av det den gör att man inte längre behöver: uppvärmningsdetaljer som är synliga.

Vad vi menar med inredning med värme

Men vad menar vi då med att inreda med värme, om vi nu inte menar golvvärme? Jo, vi talar om eldstäder av alla de olika slag som finns. Tänk dig själv: hur stor skillnad gör inte en vit och vacker kakelugn i ett vardagsrum? Stil, klass och elegans i ett enda smakfullt paket, samtidigt som den faktiskt har en praktiskt funktion genom att sprida en skön värme.

Väldigt behaglig fysisk värme

För det är ju faktiskt också en sanning i sig: den värme som man får från just eld, är ofta av ett mycket mer behagligt slag än annan typ av uppvärmning. Varför det är på just det viset är dock svårt att säga, men det hindrar ju förstås inte att det faktiskt är på det viset.

Mysig eldstad i ett mysigt rustikt vardagsrum.

Mängder med alternativ

Men det är ju så klart inte bara en kakelugn som kan göra sig väl i ett vardagsrum. Det finns givetvis mängder med olika typer av eldstäder. Om man skall köpa en ny eldstad kan man välja mellan till exempel kakelugnar, öppna spisar, kaminer och mycket annat. En kakelugn, exempelvis, passar ju inte riktigt in i alla bostäder. De krockar helt enkelt stilmässigt med övrig inredning. Men vad vi däremot tror är att det inte finns någon som helst bostad där inte någon sorts eldstad alls skulle passa in.

En eldstad påverkar faktiskt inte bara inredningen positivt genom sitt vackra utseende, utan påverkar också omgivningen genom sin praktiska funktionalitet. Dels så sprider den ju en mycket skön värme, som gör att rummet upplevs som tryggare och mysigare, och dels skapar skenet från elden ett alldeles speciellt ljus. Om man sedan inreder rätt, ger detta ljus en väldigt speciell känsla i rummet. Eldstäder kan helt enkelt göra under för inredningen, förutsatt att man vet hur man skall inreda efter dem.


Skrivet av Stina Nilsson

Skriv en kommentar