Retroblogg.se/Taksäkerhet på gamla hus

Taksäkerheten som den ser ut idag

När taken på våra hus blir äldre är det viktigt att ta reda på deras skick och se till att utföra nödvändiga reparationer. Detta gäller särskilt för dem av oss som bor i områden som är utsatta för svåra väderförhållanden.

Inspektera taket regelbundet

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla din familj säker är att se till att ditt tak är i gott skick. Det innebär att du regelbundet bör inspektera taket för att se om det finns några tecken på skador, t.ex. läckor eller saknade kakelplattor. Om du upptäcker skador bör du få dem reparerade så snart som möjligt för att undvika ytterligare skador och eventuella skador.

Rasrisken större hos äldre tak

En annan sak att tänka på är att äldre tak löper större risk att rasa in än nyare. Detta beror på att de inte är lika starka som tidigare och inte klarar av att bära tyngden av tung snö eller kraftiga vindar. Om du bor i ett område där svåra väderförhållanden är vanliga är det viktigt att låta en fackman kontrollera ditt tak för att se till att det är säkert. Detta kan även vara klokt att göra efter svåra väderförhållanden, skador som orsakats av kraftiga vindar eller kraftigt regn kan nämligen ofta vara svåra att upptäcka.

Ett gammalt tegeltak med mossa mellan teglen.

Välventilerat tak är ofta nyckeln

En annan sak du kan göra är att se till att ditt tak är väl ventilerat. På så sätt förhindrar du att fukt byggs upp, vilket kan leda till att mögel bildas. Dessutom bidrar god ventilation till att hålla vinden svalare på sommaren, vilket kan förlänga takets livslängd.

Om du är orolig för ditt tak, oavsett hur ditt tak ser ut, så finns det några saker du kan göra för att förbättra dess säkerhet. En av de bästa sakerna du kan göra är att låta en yrkesman inspektera det regelbundet. På så sätt kan du upptäcka eventuella problem tidigt och få dem åtgärdade innan de orsakar allvarlig skada. Om du behöver hjälp med att hitta en bra fackman vad gäller tak kan vi rekommendera sajten Tak.nu som listar takläggare i Sveriges alla städer.


Skrivet av David Nilsson

Skriv en kommentar